21 Δεκ

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Διαβήτη καθιερώθηκε το 1991, από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ως απάντηση στην ανησυχία για την αυξανόμενη συχνότητα του Σακχαρώδη Διαβήτη ανά τον κόσμο αλλά και για την ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού γύρω από την πάθηση.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ) είναι μία χρόνια πάθηση την οποία αντιμετωπίζουν περίπου ένα εκατομμύριο συνάνθρωποί μας σήμερα στην Ελλάδα και  πάνω από  460 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Φέτος η 14η Νοεμβρίου είναι αφιερωμένη στο νοσηλευτικό προσωπικό στις «Νοσηλεύτριες και τους Νοσηλευτές και στον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν στο Σακχαρώδη Διαβήτη, στην εκπαίδευση, την παρακολούθηση και την υποστήριξη των ατόμων με ΣΔ».

Η ανάγκη για εξειδίκευση περισσότερου νοσηλευτικού προσωπικού στο Σακχαρώδη Διαβήτη κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, αν αναλογιστούμε τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των Διαβητικών, σε συνδυασμό με τις τόσο σημαντικές και ιδιαίτερης σημασίας υπηρεσίες που προσφέρουν.

Οι άνθρωποι που ζουν με διαβήτη χρειάζονται την υποστήριξή των νοσοκόμων που μέσω της ειδικής εκπαίδευσής τους στο ΣΔ, κάνουν εξαιρετική δουλειά προκειμένου να εκπαιδεύσουν τους πάσχοντες και να μεταφέρουν τις γνώσεις τους για καθημερινό αυτοέλεγχο, παρακολούθηση και αντιμετώπιση της πάθησης. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε και την ψυχολογική υποστήριξη που παρέχουν. Ταυτόχρονα όμως διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην έγκυρη διάγνωση καθώς και στην πρόληψη εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη σε άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ο Σύλλογος Διαβητικών Νομού Κοζάνης «ΔΙΑΒΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ», στην διαφορετική αυτή χρονιά που ζούμε λόγω της πανδημίας, ευχαριστεί από καρδιάς όλους τους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες για το έργο τους και ιδιαίτερα το νοσηλευτικό προσωπικό που με την ειδική του εκπαίδευση φροντίζει όλους εμάς τους Διαβητικούς.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                Η Γραμματέας

Αθανάσιος Πετκίδης                      Ουρανία Βασσάκη

01 Δεκ

Η sanofi σας ενημερώνει ότι οι συσκευασίες των ινσουλινών μας Lantus® SoloSTAR x 5 προγεμισμένες πένες και Apidra® SoloSTAR x 5 προγεμισμένες πένες καταργούνται και αντικαθίστανται από τις πιο κάτω νέες συσκευασίες:

13 Ιουν

Βασικά Σημεία

 •  Η υπογλυκαιμία μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιονδήποτε ασθενή ακολουθεί αγωγή με ινσουλίνη ή δισκία σουλφονιλουριών.
 • O κάθε ασθενής μπορεί να έχει τις δικές του προειδοποιητικές ενδείξεις.
 • Αν νομίζετε ότι μπορεί να επίκειται μία υπογλυκαιμία, προσπαθήστε αρχικά να το επιβεβαιώσετε με μία εξέταση αίματος.
 • Αν αυτό δεν είναι εφικτό, πιείτε κάποιο αναψυκτικό με υδατάνθρακες ταχείας απορροφήσεως, όπως το ucozade
 • ή μία λεμονάδα (όχι λίγων θερμίδων).
 • Το γάλα και τα μπισκότα δεν ενδείκνυνται, διότι δεν απορροφώνται γρήγορα.
 • Αν παθαίνετε συχνά κρίσεις υπογλυκαιμίας, ζητήστε βοήθεια από την ομάδα των γιατρών σας.
13 Ιουν

Γράφει: Τσιούμας Νίκος, Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Ο διαβήτης είναι μια συχνή νόσος που αφορά όλες τις ηλικίες. Μια από τις συνέπειές της είναι και διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, δηλ. η προσβολή του αμφιβληστροειδούς (του βυθού του ματιού πιο απλά), με την μορφή της αλλοίωσης των αγγείων λόγω του υψηλού σακχάρου στο αίμα. Δεν υπάρχουν συμπτώματα στα αρχικά στάδια ενώ αν δεν προληφθεί, διαγνωσθεί και αντιμετωπιστεί εγκαίρως, οι συνέπειες για την όρασή μας μπορεί να είναι πολύ σαβαρές.

13 Ιουν

Oι καθημερινές ενέσεις ινσουλίνης είναι απαραίτητες για τα άτομα που πάσχουν από ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη.

Και εκείνα, όμως, που πάσχουν από μη ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη μπορεί να χρειαστούν κάποια μορφή φαρμακευτικής αγωγής, προκειμένου να ελέγξουν τη διαταραχή τους.

25 Απρ

Ένα πιάτο γευστικό γεμάτο χρώμα... Μπορείτε να το συνοδέψετε με ρύζι ή μακαρόνια. Σε όσους δεν αρέσει η γαλοπούλα μπορούν να την αντικαταστήσουν με κοτόπουλο.

25 Απρ

 

Μια κλασική σαλάτα που μπορείτε να την συνοδέψετε με την πίστα ή την μακαρονάδα σας.

Μπορείτε να την απολαύσετε με αγαπημένη παρέα κουβεντιάζοντας ή βλέποντας ταινία.

25 Απρ

 

Υλικά για 20 μερίδες

 • 100γρ. Βούτυρο με χαμηλά λιπαρά
 • 1 ¼ του φλιτζανιού Canderelσκόνη
 • και extraποσότητα για το γαρνίρισμα
 • ½ κούπα (50γρ.) κακάο σκόνη κοσκινισμένο
 • 125γρ Μπισκότα Digestive θρυμματισμένα
 • ½ κουταλάκι του γλυκού βανίλια
 • 2 ασπράδια αυγών
25 Απρ

Οι πιπεριές είναι από τα καλύτερα αντιοξειδωτικά της φύσης, ενώ έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού απέναντι στους ιούς και σε κάποια μικρόβια.

 

25 Απρ

Γευστικό κοτόπουλο με υλικά όχι και τόσο ένοχα.... Ένα πιάτο κατάλληλο για όσους θέλουν να χάσουν πόντους ή απλά προσέχουν την διατροφή τους!!

Σελίδα 1 από 2

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Τα Νέα του Διαβήτη