11 Σεπ

rtvvddfdggwe

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Σύλλογος Διαβητικών Ν. Κοζάνης «ΔΙΑΒΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ» καλεί όλα τα μέλη του να συμμετάσχουν και να συνδράμουν στην προσπάθεια του Δήμου Εορδαίας, για συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πληγέντες από την καταστροφική επέλαση του σφοδρού φαινομένου Daniel.

     Ενδεικτικά τα είδη που θα συγκεντρωθούν είναι:

 • Εμφιαλωμένο νερό και χυμοί
 • Συσκευασμένα τρόφιμα
 • Τρόφιμα μακράς διάρκειας
 • Βρεφικές τροφές
 • Είδη ατομικής υγιεινής
 • Ιατροφαρμακευτικό υλικό (παυσίπονα, γάζες, αντισηπτικά κλπ)
 • Κλινοσκεπάσματα

Η συγκέντρωση των ανωτέρω ειδών, θα πραγματοποιηθεί από τη Δευτέρα 11/09/2023 έως και την Πέμπτη 14/09/2023, από τις 09:00 έως τις 14:00, στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Εορδαίας (Ελευθερίας 57 και Ίωνος Δραγούμη Γωνία).

Με εκτίμηση για το Δ.Σ

του Συλλόγου

 

       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                  Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

            ΠΕΤΚΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ                                                ΒΑΣΣΑΚΗ ΟΥΡΑΝΙΑ

09 Νοε

rtvvddfdggwe.jpg

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

“14 Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη ”

 

Έχει περάσει πλέον ένας αιώνας από την ανακάλυψη της ινσουλίνης (1921) από τον νομπελίστα ιατρό Φρέντερικ Μπάντινγκ και τον ιατρό Τσάρλς Μπέστ και εκατομμύρια άνθρωποι με διαβήτη σε όλο τον κόσμο δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στη φροντίδα που χρειάζονται, ούτε στην εκπαίδευση που απαιτείται για να διαχειριστούν σωστά το διαβήτη τους.

Ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη δεν δείχνει σημάδια μείωσης. Ένας στους 10 ενήλικες παγκοσμίως ζει σήμερα με διαβήτη. Στην Ελλάδα ο αριθμός των επίσημα καταγεγραμμένων ατόμων με διαβήτη αγγίζει το ένα εκατομμύριο άτομα.

«Η πρόσβαση στην εκπαίδευση για τον διαβήτη» 

είναι το θέμα της εκστρατείας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF) για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη για το 2022

uytuyti677.jpg

 Τα άτομα με διαβήτη χρειάζονται συνεχή φροντίδα και υποστήριξη, χρειάζονται πρόσβαση στη συνεχή εκπαίδευση για να διαχειριστούν την κατάστασής τους, να κατανοήσουν την ασθένεια τους και να παραμείνουν υγιείς αποφεύγοντας τις επιπλοκές.

Η πρόσβαση σε συνεχή και ποιοτική εκπαίδευση αποτελεί έναν σημαντικότατο παράγοντα τόσο για τα άτομα που ζουν με διαβήτη, για να κατανοήσουν την ασθένειά τους, όσο και για τους επαγγελματίες υγείας για να γνωρίζουν πώς να εντοπίζουν και να διαγιγνώσκουν έγκαιρα την ασθένεια και να παρέχουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα.

Η εκπαίδευση αποτελεί ασπίδα προστασίας για τα άτομα με διαβήτη γιατί :

 • δίνει τη δυνατότητα επίτευξης των θεραπευτικών στόχων και καλύτερου ελέγχου του διαβήτη
 • προλαμβάνει και μειώνει την συχνότητα και βαρύτητα των επιπλοκών
 • επιτυγχάνεται καλύτερη ποιότητα ζωής
 • μειώνει τη συχνότητα νοσηλειών και κόστους θεραπείας
 • δίνει τη δυνατότητα χρήσης νέων τεχνολογιών   

 

Στον 21ο αιώνα απαιτείται όλοι οι άνθρωποι να μπορούν και να έχουν πρόσβαση στη φροντίδα που χρειάζονται για το διαβήτη τους, χωρίς διακρίσεις και προϋποθέσεις.

 

 

                                                        Για το Δ.Σ

               Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                             Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

      ΠΕΤΚΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ                                               ΒΑΣΣΑΚΗ ΟΥΡΑΝΙΑ

11 Νοε

Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη (WDD) με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF) και υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO), γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, που είναι η μέρα γενεθλίων του Καναδού νομπελίστα γιατρού Φρέντερικ Μπάντινγκ (1891-1941), ο οποίος ανακάλυψε την ινσουλίνη το 1921 μαζί με τον Τσαρλς Μπεστ και έδωσαν έτσι ζωή σε εκατομμύρια άτομα με διαβήτη σε όλο τον κόσμο.
100 χρόνια μετά την ανακάλυψη της ινσουλίνης, «1921-2021», εκατομμύρια άνθρωποι με διαβήτη σε όλο τον κόσμο δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στη φροντίδα που χρειάζονται. Τα άτομα με διαβήτη χρειάζονται συνεχή φροντίδα και υποστήριξη για τη διαχείριση της κατάστασής τους και την αποφυγή επιπλοκών. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο για να είναι διαθέσιμα φάρμακα, τεχνολογίες, υποστήριξη και φροντίδα για τον διαβήτη σε όλους όσους τα χρειάζονται.

Το θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη για τα έτη 2021-2023 είναι η

«Πρόσβαση στη φροντίδα του διαβήτη»
Αν όχι τώρα, πότε?

Τώρα είναι η ώρα για τις κυβερνήσεις, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους υποστηρικτές να δράσουν για να αυξήσουν τις επενδύσεις στη φροντίδα και την πρόληψη του διαβήτη και να διασφαλίσουν ότι όλοι οι άνθρωποι που ζουν με διαβήτη - 460 εκατομμύρια άνθρωποι - μπορούν να έχουν πρόσβαση στη φροντίδα που χρειάζονται.

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ:
• Πρόσβαση στην ινσουλίνη: 100 χρόνια μετά την ανακάλυψή της, εκατομμύρια άτομα με διαβήτη δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην ινσουλίνη που χρειάζονται.
• Πρόσβαση στην αυτοδιαχείριση: Η παρακολούθηση της γλυκόζης στο αίμα είναι ένα κρίσιμο συστατικό της φροντίδας του διαβήτη. Πολλά άτομα με διαβήτη δεν έχουν πρόσβαση στις συσκευές και τα εφόδια που χρειάζονται.
• Πρόσβαση σε στοματικά φάρμακα: Πολλά άτομα με διαβήτη χρειάζονται από του στόματος φάρμακα για τον έλεγχο της κατάστασής τους. Σε πολλές χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, αυτά τα φάρμακα δεν είναι διαθέσιμα ή προσιτά.
• Πρόσβαση σε μια υγιεινή διατροφή και σωματική δραστηριότητα: Τα άτομα με διαβήτη ή που διατρέχουν κίνδυνο να το αναπτύξουν χρειάζονται πρόσβαση σε μια υγιεινή διατροφή και ένα μέρος για άσκηση. Και τα δύο είναι κρίσιμα συστατικά της φροντίδας και της πρόληψης του διαβήτη.
• Πρόσβαση στην εκπαίδευση και ψυχολογική υποστήριξη: Τα άτομα που ζουν με διαβήτη χρειάζονται συνεχή εκπαίδευση για να διαχειριστούν την κατάστασή τους. Πολλοί δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση για τον διαβήτη.

Πηγή:

dp 1

Ο «μπλε κύκλος» είναι το παγκόσμιο σύμβολο του Διαβήτη. Ο κύκλος συμβολίζει τη ζωή και την υγεία και το μπλε χρώμα του συμβολίζει την ενότητα της παγκόσμιας κοινότητας του διαβήτη για την αντιμετώπιση της πανδημίας του διαβήτη.

dp 2

Για την ευαισθητοποίηση αλλά και την αφύπνιση του κοινού για τον Σακχαρώδη Διαβήτη φωταγωγούνται, ιστορικά κτίρια σε όλο τον κόσμο, στους χρωματισμούς του μπλε.

dp 3

Το μήνυμα του Συλλόγου Διαβητικών Νομού Κοζάνης «Διαβητική Πορεία»:

 

Είμαστε εδώ, δραστηριοποιούμαστε, ενημερώνουμε και ενημερωνόμαστε, συνεργαζόμαστε, αγωνιζόμαστε, διεκδικούμε, χαιρόμαστε, λυπόμαστε,  ΖΟΥΜΕ, γιατί έχουμε στα χέρια μας το πολύτιμο αυτό δώρο που λέγεται ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ και επιβάλλεται όλα τα άτομα με διαβήτη σε όλο τον κόσμο να μπορούν να το λαμβάνουν χωρίς διακρίσεις και προϋποθέσεις.  

21 Δεκ

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΥΝΗΜΑ

Ο Σύλλογος Διαβητικών Νομού Κοζάνης «Διαβητική Πορεία», εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη για την απώλεια του αγαπητού Προέδρου του Συλλόγου Διαβητικών Ν. Ημαθίας «Γλυκιά Ισορροπία», κ. Κωνσταντίνου Ιωαννίδη και τα ειλικρινή συλλυπητήρια στη σύζυγό του και στα μέλη της οικογένειας του.

Ο Κώστας υπήρξε συνοδοιπόρος μας στη ζωή με τον Σακχαρώδη Διαβήτη, ήταν ο άνθρωπος που προσέφερε ακούραστα χρόνια τώρα, μέσω των δράσεων του Συλλόγου Διαβητικών στην κοινωνία του Νομού Ημαθίας, αλλά και σε όλο τον διαβητικό κόσμο ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛ.Ο.ΔΙ. (διετέλεσε στο παρελθόν Αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας).

Μεταξύ των συλλόγων μας (Διαβητική Πορεία  και Γλυκιά Ισορροπία) αναπτύχθηκε μία μακρόχρονη και αγαστή συνεργασία.  Και όσοι γνωρίσαμε τον Κώστα θα τον θυμόμαστε πάντα για την ανθρωπιά, την δύναμη και την μαχητικότητά του. «Καλό ταξίδι».

  Για το Δ.Σ.

 

Ο Πρόεδρος                                             Η Γραμματέας

 

Πετκίδης Αθανάσιος                                 Βασσάκη Ουρανία

03 Αυγ

Στα πλαίσια της βοήθειας των πυρόπληκτων συνανθρώπων μας, η ΕΛΟΔΙ μέσω των συλλόγων – μελών της συγκεντρώνει :

17 Μαϊ

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν και φέτος από το Σύλλογο Διαβητικών Νομού Κοζάνης «ΔΙΑΒΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ» ενημερωτικές εκδηλώσεις για το Σακχαρώδη Διαβήτη, στα σχολεία του Νομού Κοζάνης.

Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στα πλαίσια των δράσεων του Συλλόγου Διαβητικών για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών, για το τι σημαίνει Σακχαρώδης Διαβήτης. Για τις εκδηλώσεις στα σχολεία καθώς και για την διάθεση ενημερωτικού υλικού, το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων έχει αποστείλει στο Σύλλογο την απαραίτητη έγκριση.

Την Παρασκευή 20/04/2018 στα Σέρβια οι μαθητές αλλά και οι καθηγητές του Γενικού Λυκείου, του Επαγγελματικού Λυκείου καθώς και του Γυμνασίου Σερβίων, είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν την ομιλία της ιατρού κας Τσιώρα Βάνας - Παιδιάτρου και να ενημερωθούν για τις βασικές αλλά πάρα πολύ ουσιαστικές έννοιες του Σακχαρώδη Διαβήτη.

Στην διοργάνωση και την επιτυχία της εκδήλωσης καταλυτική υπήρξε η στήριξη τριών ατόμων από τα Σέρβια του κ. Θύμνιου Γεωργίου - Φαρμακοποιού, της κας Μπουμπουρέκα Βιβής - Εκπαιδευτικού με ευαισθησία στην ενημέρωση των νέων και της κας Σαρρή Σταματίας μητέρας παιδιού με σακχαρώδη διαβήτη τύπου I. Χωρίς τη βοήθειά τους η εκδήλωση θα ήταν δύσκολο να πραγματοποιηθεί. Τους ευχαριστούμε θερμά ελπίζοντας στη συνέχιση τέτοιων δράσεων.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία-βοήθειά τους, την Διευθύντρια της Δ/νσης Β'βάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κοζάνης κα Βόντσα Βασιλική, τον υπεύθυνο σχολικών δραστηριοτήτων της Β'βάθμιας Εκπαίδευσης Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης κ. Κουρού Ιωάννη καθώς και την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Σερβίων για την παραχώρηση της αίθουσας.

Tην Τετάρτη 25/04/2018, οι μαθητές και το διδακτικό προσωπικό του 3ου Γενικού Λυκείου Κοζάνης, παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την ομιλία και την ενημέρωση της ιατρού κα Παυλού – Οικονόμου Ι. Δήμητρας – Ειδικής Παθολόγου, η οποία με απλό και κατανοητό τρόπο τους γνώρισε το γλυκό φίλο «Σακχαρώδη Διαβήτη».

Ευχαριστούμε τον Δ/ντή του Λυκείου Κοζάνης, κ. Αποστόλου Χαράλαμπο ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του Συλλόγου και προσέφερε κάθε δυνατή βοήθεια για την επιτυχή πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Η άμεση και θετική ανταπόκριση των γιατρών - ομιλητών της κας Τσιώρα Βάνας και της κας Παυλού Δήμητρας, είναι για το Σύλλογό μας πηγή δύναμης στην προσπάθεια μας για ενημέρωση του κοινού και ιδιαίτερα των νέων. Τις ευχαριστούμε θερμά ελπίζοντας και σε άλλες τέτοιες συνεργασίες.

Τέλος να ευχαριστήσουμε για μια ακόμη φορά τον Ιατρικό Σύλλογο Ν. Κοζάνης που είναι πάντα κοντά μας και στηρίζει έμπρακτα την κάθε μας προσπάθεια.

08 Μαρ

Η Ένωση Γονέων Παιδιών και Νέων με Διαβήτη σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας,

03 Απρ

Μετά από τις αρχαιρεσίες που έγιναν στις 26/03/2017 στον Σύλλογο Διαβητικών Νομού Κοζάνης «Διαβητική Πορεία», προέκυψε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που απαρτίζεται από τα κάτωθι μέλη:

 

07 Μαρ

Καλούνται όλα τα μέλη του Συλλόγου Διαβητικών Ν. Κοζάνης «ΔΙΑΒΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ» στη Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση που θα γίνει την Κυριακή 19 Μαρτίου 2017 και ώρα 11:00 το πρωί στα γραφεία του Συλλόγου στο Εμπορικό Πολύκεντρο της Πτολεμαΐδας με θέματα:

24 Φεβ

Φωτογραφικό υλικό απο την εκδήλωση του Συλλόγου Διαβητικών Νομού Κοζάνης «ΔΙΑΒΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ» που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 09 Φεβρουαρίου 2014 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Εορδαίας.

Σελίδα 1 από 2

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Δράσεις Συλλόγου