Τι οδηγεί στο Σακχαρώδη Διαβήτη

Πιθανόν να αναρωτιέστε γιατί έχετε σακχαρώδη διαβήτη και αν υπάρχει περίπτωση να αποκτήσουν τα παιδιά σας.

Σε αντίθεση με άλλες παθήσεις ο σακχαρώδης διαβήτης δεν φαίνεται να είναι αυστηρά κληρονομικός. Βέβαια, υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι λόγω κληρονομικότητας έχουν περισσότερες πιθανότητες να τον αποκτήσουν από ό,τι κάποιοι άλλοι.

Ο Διαβήτης Τύπου I και ο Διαβήτης Τύπου II έχουν διαφορετικές αιτίες. Υπάρχουν όμως δύο παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο και στις δύο περιπτώσεις. Ο πρώτος είναι η κληρονομική προδιάθεση στην πάθηση και ο δεύτερος οι περιβαλλοντικές συνθήκες που μπορεί να ωθήσουν προς εκείνη την κατεύθυνση.

Τα γονίδια από μόνα τους πάντως δεν προκαλούν σακχαρώδη διαβήτη. Μία απόδειξη αυτού είναι η περίπτωση των διδύμων. Οι δίδυμοι έχουν ίδια γονίδια. Όμως στις περιπτώσεις που ένας από τους διδύμους έχει Διαβήτη Τύπου I, ο άλλος τον παρουσιάζει μόνο κατά το 50%, δηλαδή τις μισές φορές. Στις περιπτώσεις που ένας από τους διδύμους έχει Διαβήτη Τύπου II, ο άλλος τον παρουσιάζει τις 3 από τις 4 φορές.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων κάποιος αποκτά Διαβήτη Τύπου I, όταν υπάρχει προδιάθεση και από τους δύο γονείς του. Η προδιάθεση αυτή κατά πάσα πιθανότητα βασίζεται σε παράγοντες που αφορούν τους λευκούς, γιατί οι λευκοί παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά Διαβήτη Τύπου I.

Όσον αφορά τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, οι επιστήμονες υποθέτουν ότι έχουν να κάνουν κυρίως με το κρύο νερό. Ο Διαβήτης Τύπου I εμφανίζεται συχνότερα το χειμώνα από το καλοκαίρι και σε περιοχές με ψυχρά κλίματα από θερμά. Επίσης υποψιάζονται και τους ιούς. Ίσως ένας ιός που δεν έχει και πολύ σοβαρά συμπτώματα να επηρεάζει τον ανθρώπινο οργανισμό με τέτοιο τρόπο, ώστε να ενισχύει τον Διαβήτη Τύπου I.

Επίσης σημαντικό ρόλο μπορεί να παίζει και η διατροφή κατά τη βρεφική ηλικία. Έχει διαπιστωθεί ότι οι άνθρωποι που τρέφονταν δια θηλασμού περισσότερο χρονικό διάστημα, έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν Διαβήτη Τύπου I.

Τέλος, έχει διαπιστωθεί από πειράματα, ότι οι άνθρωποι που είχαν χαμηλά ποσοστά αντισωμάτων στον οργανισμό τους στο παρελθόν, έχουν τώρα μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν Διαβήτη Τύπου I.

Aν είστε άντρας με Διαβήτη Τύπου I οι πιθανότητες που έχει το παιδί σας να αποκτήσει σακχαρώδη διαβήτη είναι 1 στις 17. Αν είστε γυναίκα με Διαβήτη Τύπου I και αποκτήσατε το παιδί σας πριν τα 25, οι πιθανότητες που έχει το παιδί σας να αποκτήσει σακχαρώδη διαβήτη είναι 1 στις 25. Αν αποκτήσατε το παιδί σας μετά τα 25, οι πιθανότητες που έχει το παιδί σας να αποκτήσει σακχαρώδη διαβήτη είναι 1 στις 100.

Οι πιθανότητες που έχει το παιδί σας να εμφανίσει σακχαρώδη διαβήτη αυξάνονται, αν εσείς έχετε εμφανίσει την πάθηση πριν την ηλικία των 11 ετών. Αν και εσείς και ο σύντροφός σας έχετε Διαβήτη Τύπου I, τότε οι πιθανότητες του παιδιού σας είναι μεταξύ 1 στις 10 και 1 στις 4.

Υπάρχουν ειδικές εξετάσεις οι οποίες θα σας δείξουν τις πιθανότητες που έχει το παιδί σας να αποκτήσει σακχαρώδη διαβήτη και από τις ποσότητες γλυκόζης στο αίμα του, αλλά και από τη λειτουργία του θυροειδή αδένα.

Ο Διαβήτης Τύπου II έχει ισχυρότερη γενετική βάση από τον Διαβήτη Τύπου I, παρόλ” αυτά κι αυτός εξαρτάται πολύ από τις περιβαλλοντικές συνθήκες.

Ο δυτικός τρόπος ζωής, που ακολουθείται από κακή διατροφή κι ελάχιστη άσκηση, είναι αρκετά επιρρεπής προς τον Διαβήτη Τύπου II.

Αντίθετα οι άνθρωποι των χωρών εκείνων που δεν έχουν ακολουθήσει τον δυτικό τρόπο ζωής, δεν εμφανίζουν συχνά τον Διαβήτη Τύπου II, ανεξάρτητα από την γενετική τους προδιάθεση.

Η παχυσαρκία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες για την εμφάνιση του Διαβήτη Τύπου II. Η παχυσαρκία είναι πιο επικίνδυνη για τους νέους και για εκείνους που υπήρξαν παχύσαρκοι στο παρελθόν για μεγάλο χρονικό διάστημα.Oι πιθανότητες που έχει το παιδί σας να αποκτήσει σακχαρώδη διαβήτη είναι 1 στις 7, αν εσάς σας διαγνώστηκε πριν τα 50 και 1 στις 13 αν σας διαγνώστηκε μετά τα 50.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ένα παιδί διατρέχει περισσότερο κίνδυνο να εμφανίσει Διαβήτη Τύπου II, όταν τον έχει η μητέρα. Αν όμως και εσείς και ο/η σύντροφός σας έχετε Διαβήτη Τύπου II, τότε οι πιθανότητες που έχει το παιδί για να εμφανίσει διαβήτη είναι 1 στις 2.

Ο σακχαρώδης διαβήτης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι πιο επικίνδυνος. Οι γυναίκες που εμφανίζουν Διαβήτη Τύπου II κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι πολύ πιθανόν να είχαν ήδη ιστορικό διαβήτη, κυρίως από την πλευρά της μητέρας τους. Όμως, όπως και σε όλες τις μορφές του σακχαρώδη διαβήτη, οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες και οι παχύσαρκες, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Τι οδηγεί στο Σακχαρώδη Διαβήτη