25 Απρ


Ρεπορτάζ: Μαίρη Κατσανοπούλου

Καθιστική ζωή και παχυσαρκία ενοχοποιούνται για την αλματώδη αύξηση των περιστατικών του διαβήτη (300 εκατομμύρια το 2025, από 150 σήμερα). Ποια άσκηση και πώς, όμως, μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας;

25 Απρ

Η άσκηση αποτελεί σημαντικό βοήθημα για τη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη (Σ.Δ).

Τι είναι όμως η άσκηση; Είναι το σύνολο προγραμματισμένων, συνήθως τυποποιημένων και επαναλαμβανόμενων κινήσεων ή δραστηριοτήτων που έχουν σκοπό την ανάπτυξη σωματικών ή πνευματικών ικανοτήτων.

Σαν σωματική άσκηση (φυσική) προσδιορίζεται η δραστηριότητα η οποία παράγεται από κινήσεις των σκελετικών μυών που έχει ως συνέπεια κατανάλωση ενέργειας.

25 Απρ

Γράφει: Λέπουρας Αντώνιος, Ιατρός - Ειδικός Παθολόγος

Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη μπορούν να συμμετέχουν σε όλα τα επίπεδα άσκησης, ακόμα και σε επίπεδα υψηλού ανταγωνισμού ή πρωταθλητισμού. Αποφεύγουμε ωστόσο τα ακραία και ριψοκίνδυνα σπορ. Η άσκηση ασκεί άμεσο αλλά και μακροχρόνια ευνοϊκή επίδραση στη γλυκόζη του αίματος καθώς και στο μεταβολισμό των λιπιδίων και των πρωτεϊνών.

Η συστηματική αερόβια άσκηση μειώνει το σπλαχνικό λίπος και τα κιλά, βελτιώνει την ευαισθησία των ιστών στην ινσουλίνη, και συμβάλλει στον έλεγχο σακχάρου, πιέσεως και υπερλιπιδαιμίας.

25 Απρ

Η άθληση είναι πολύ σημαντική στο διαβήτη! 

Γιατί όταν αθλούμαστε τα κύτταρά μας γίνονται πολύ ευαίσθητα στην ινσουλίνη, την δέχονται πιο γρήγορα και χρειάζονται μικρότερη ποσότητα, αποτέλεσμα όλες οι λειτουργίες της να γίνονται γρηγορότερα και να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Άθληση