01 Απρ

Γιατί αποτυγχάνουν οι δίαιτες

στην κατηγορία: Διατροφή

πηγή: www.med1.gr Συντάκτης:Κωνσταντίνος Σπίγγος

Ασχέτως του πόσο πολύ προσπαθεί κανείς να χάσει βάρος, μπορεί αυτό να μην είναι κατορθωτό, τουλάχιστον στον επιθυμητό βαθμό και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την αποτελεσματικότητα της δίαιτας που εφαρμόζει ή τη σωματική του δραστηριότητα. Μέρος του προβλήματος είναι ο αριθμός των λιποκυττάρων που διαθέτει, καθώς εντός αυτών αποθηκεύεται το περιττό λίπος. Ερευνητές ανακοίνωσαν πολλών άλλων παρεμβάσεων, ανοίγει δρόμο σε νέες θεραπείες κατά της παχυσαρκίας.

Σουηδοί ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι ο αριθμός των λιποκυττάρων ενός ατόμου παραμένει ο ίδιος ανεξαρτήτως του πόσα κιλά θα χάσει. Παράλληλα όμως, το παραπάνω, το οποίο γενικά ήταν ήδη γνωστό στους ειδικούς ως σημαντικό εμπόδιο στις προσπάθειες αδυνατίσματος, συνοδεύτηκε και από την ανακάλυψη ότι τα λιποκύτταρα δεν ζουν ισοβίως. Αντίθετα, κάθε χρόνο περίπου το 10% από αυτά νεκρώνονται και αντικαθιστώνται από άλλα.

Ο αριθμός των λιποκυττάρων που έχει καθένας μας καθορίζεται από την παιδική ηλικία και από τον τρόπο διατροφής κατά τη διάρκειά της. Ο αριθμός αυτός  αποτελεί μείζονα καθοριστικό παράγοντα της συνολικής μάζας λίπους στον ενήλικα. Ο αριθμός αυτό παραμένει σταθερός στη διάρκεια της ενήλικης ζωής, τόσο στους αδύνατους όσο και στους παχύσαρκους, ακόμα και μετά από σημαντική μεταβολή του βάρους τους, γεγονός που δείχνει ότι ο αριθμός αυτός ρυθμίζεται στενά από μηχανισμούς που δεν έχουν σχέση με τα κιλά μας ή με την ποσότητα της τροφής που λαμβάνουμε.

Η παχυσαρκία αυξάνει με επιδημικό τρόπο στις περισσότερες χώρες και αποτελεί σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, καθώς αυξάνει με τη σειρά της τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και για διαβήτη. Λόγω της αύξησης στα ποσοστά παχυσαρκίας, το ποσοστό προσδόκιμου επιβίωσης στις ανεπτυγμένες χώρες ενδεχομένως και να αρχίσει να μειώνεται, για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία.

Οι παράγοντες που καθορίζουν τη μάζα του λίπους στον άνθρωπο δεν είναι πλήρως κατανοητοί, αλλά η αυξημένη αποθήκευση λιπιδίων μέσα στα ήδη ανεπτυγμένα λιποκύτταρα που κανείς διαθέτει θεωρείται ότι είναι ένας από τους πλέον σημαντικούς. Η παραπάνω ανακάλυψη μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη μεθόδων οι οποίες θα παρεμβαίνουν σε αυτή την κυτταρική αντικατάσταση, στα παχύσαρκα άτομα, έτσι ώστε τα λιπώδη κύτταρα τουλάχιστον να πάψουν να αποκαθίστανται ή να νεκρώνονται με ταχύτερο ρυθμό. Έτσι, δημιουργείται ένας νέος θεραπευτικός στόχος για φάρμακα κατά της παχυσαρκίας.

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Διατροφή Γιατί αποτυγχάνουν οι δίαιτες