10 Νοε

“14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΒΗΤΗ" Κύριο

στην κατηγορία: Εκδηλώσεις

rtvvddfdggwe

 

“14 Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη”

Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη (WDD) με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF) και υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO), γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, που είναι η μέρα γενεθλίων του Καναδού νομπελίστα γιατρού Φρέντερικ Μπάντινγκ (1891-1941), ο οποίος ανακάλυψε την ινσουλίνη το 1921 μαζί με τον Τσαρλς Μπεστ και έδωσαν έτσι ζωή σε εκατομμύρια άτομα με διαβήτη σε όλο τον κόσμο.

To 2023 η εκστρατεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF) εστιάζει στη σημασία της γνώσης του κινδύνου για τον διαβήτη τύπου 2

Η πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 και των επιπλοκών που σχετίζονται με το διαβήτη είναι το επίκεντρο του θέματος της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη για το έτος 2023.

Η γνώση του κινδύνου για τον διαβήτη τύπου 2 μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση ή στην πρόληψη της πάθησης και της εμφάνισης των διαβητικών επιπλοκών. Πολλοί άνθρωποι διαγιγνώσκονται με Διαβήτη τύπου 2 όταν υπάρχουν ήδη επιπλοκές. Η σημασία της πρόσβασης στις σωστές πληροφορίες, της έγκαιρης διάγνωσης και της σωστής αντιμετώπισης είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη των διαβητικών επιπλοκών. 1 στους 10 ενήλικες παγκοσμίως έχει διαβήτη. Πάνω από το 90% έχουν διαβήτη τύπου 2 και σχεδόν οι μισοί δεν έχουν διαγνωστεί ακόμη.

Τα τελευταία τριάντα χρόνια έχει παρατηρηθεί μια ραγδαία αύξηση της επίπτωσης του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Διαπιστώθηκε ότι το 1985, 30 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο είχαν διαβήτη. Λίγο παραπάνω από μια δεκαετία αργότερα, ο αριθμός αυτός είχε φτάσει τα 300 εκατομμύρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF), εάν δεν ληφθούν μέτρα για την εφαρμογή αποτελεσματικών προγραμμάτων πρόληψης και ελέγχου της νόσου, προβλέπετε ότι έως το 2030 ο συνολικός αριθμός των πασχόντων θα ανέλθει στα 600 εκατομμύρια.

Στην Ελλάδα από σακχαρώδη διαβήτη πάσχει περίπου το 12% του γενικού πληθυσμού.

Ο διαβήτης δεν αφορά μόνο τους ασθενείς και το σύστημα υγείας, αφορά όλη την κοινωνία και η ευθύνη για την αντιμετώπισή του πρέπει να είναι συλλογική. Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προληφθεί σε πολλές περιπτώσεις με τη σωματική άσκηση τη διατήρηση κανονικού βάρους και τη σωστή διατροφή. Επίσης, είναι σημαντικό να γίνονται τακτικά οι απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις, σύμφωνα με την καθοδήγηση του εξειδικευμένου ιατρού που παρακολουθεί την πορεία του ασθενή.

Ο διαβήτης τύπου 1 δεν μπορεί να προληφθεί. Οι παράγοντες που θεωρείται ότι πυροδοτούν την έναρξη της διαδικασίας που οδηγεί στην καταστροφή των κυττάρων τα οποία παράγουν την ινσουλίνη ακόμα ερευνώνται. Για τα άτομα που ζουν με διαβήτη τύπου 1 αλλά και τύπου 2, είναι ζωτικής σημασίας η πρόσβαση στις σωστές πληροφορίες, στην εκπαίδευση και τα καλύτερα διαθέσιμα φάρμακα και εργαλεία για να διαχειριστούν την κατάστασής τους, να κατανοήσουν την ασθένεια τους και να παραμείνουν υγιείς αποφεύγοντας τις επιπλοκές.

Συμβολισμοί της Παγκόσμιας Ημέρας

Ο «μπλε κύκλος» είναι το παγκόσμιο σύμβολο του Διαβήτη. Ο κύκλος συμβολίζει τη ζωή και την υγεία και το μπλε χρώμα του συμβολίζει την ενότητα της παγκόσμιας κοινότητας του διαβήτη για την αντιμετώπιση της πανδημίας του διαβήτη.

               Screenshot_16.pngScreenshot_17.png

Για την ευαισθητοποίηση αλλά και την αφύπνιση του κοινού για τον Σακχαρώδη Διαβήτη φωταγωγούνται, ιστορικά κτίρια σε όλο τον κόσμο, στους χρωματισμούς του μπλε.

Screenshot_18.png

 

Ο Σύλλογος Διαβητικών Νομού Κοζάνης κοντά στους νέους

 

Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για το Σακχαρώδη Διαβήτη και με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νέων, ο Σύλλογος Διαβητικών Ν. Κοζάνης «Διαβητική Πορεία», διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023 στο Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας, με ομιλητή τον Ειδικό Παθολόγο - Διαβητολόγο κ. Γουγούση Ιωάννη.

Παράλληλα μαθητές και καθηγητές, θα έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν από τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου, να λύσουν απορίες με την γιατρό και να παρακολουθήσουν το διαφημιστικό σποτ της Ελληνικής Ομοσπονδίας για το Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ) σχετικά με την αποδοχή του διαβήτη στις σχολικές αίθουσες.

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Εκδηλώσεις “14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΒΗΤΗ"