13 Νοε

Παγκόσμια Ημέρα για το Διαβήτη

στην κατηγορία: Εκδηλώσεις

Τι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης;
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μία χρόνια πάθηση, που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη (Τύπου 1) ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την παραγόμενη ινσουλίνη (Τύπου 2). Η Ινσουλίνη είναι μια ορμόνη, που επιτρέπει στα κύτταρα να πάρουν το σάκχαρο από το αίμα και να το χρησιμοποιήσουν ως πηγή ενέργειας.

Πώς ξεκίνησε η Παγκόσμια Ημέρα για το Διαβήτη;

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Διαβήτη ξεκίνησε το 1991 ως απάντηση στην ανησυχία για την αυξανόμενη συχνότητα του διαβήτη ανά τον κόσμο.

 

Από το 1991 η δημοτικότητά της έχει αυξηθεί και τώρα ενώνει πάνω από 350 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Στόχος είναι να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τον παγκόσμιο πληθυσμό για το τι σημαίνει διαβήτης, για την σημασία της πρόληψης σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, την άσκηση, αλλά και την φαρμακευτική αγωγή (είτε αυτή είναι η ινσουλίνη είτε χάπια).

Με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη και υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, η Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, που είναι η μέρα γενεθλίων του καναδού νομπελίστα γιατρού Φρέντερικ Μπάντινγκ (1891-1941), ο οποίος ανακάλυψε την ινσουλίνη το 1921 μαζί με τον Τσαρλς Μπεστ και έδωσαν έτσι ζωή σε εκατομμύρια διαβητικούς σε όλο τον κόσμο.

Το θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη και τον Παγκόσμιο Μήνα του Διαβήτη 2018 και 2019 είναι «Η Οικογένεια και ο Διαβήτης».

Ο πρωταρχικός στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας του Διαβήτη και τα υλικά και οι δράσεις που θα αναπτύξει η Παγκόσμια Οργάνωση για το Διαβήτη (IDF) κατά τη διάρκεια των δύο ετών της εκστρατείας θα έχουν ως στόχο:

• Να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον αντίκτυπο που έχει ο διαβήτης στην οικογένεια και το δίκτυο υποστήριξης των ασθενών.
• Να προωθήσουν το ρόλο της οικογένειας στη διαχείριση, φροντίδα, την περίθαλψη, πρόληψη και εκπαίδευση του διαβήτη.
1 στους 2 ανθρώπους που ζουν σήμερα με διαβήτη τύπου 2 δεν έχει διαγνωσθεί. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι το κλειδί για την πρόληψη των επιπλοκών του διαβήτη και την επίτευξη υγιεινών αποτελεσμάτων. Όλες οι οικογένειες επηρεάζονται από τον διαβήτη και έτσι η συνειδητοποίηση των σημείων, των συμπτωμάτων και των παραγόντων κινδύνου για όλους τους τύπους διαβήτη είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη ανίχνευσή του.

Εάν ο διαβήτης τύπου 1 δεν εντοπιστεί νωρίς, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή αναπηρία ή ακόμη και σε θάνατο. Γνωρίστε τα σημεία και τα συμπτώματα για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας.

Πολλές περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 μπορούν να αποφευχθούν υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Η μείωση του κινδύνου της οικογένειάς σας ξεκινάει από το σπίτι.
• Όταν μια οικογένεια τρώει υγιεινά γεύματα και ασκείτε, όλα τα μέλη της οικογένειας επωφελούνται και έτσι ενθαρρύνουν συμπεριφορές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 σε όλη την οικογένεια.
• Εάν έχετε διαβήτη στην οικογένειά σας, μάθετε για τους κινδύνους, τα προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να προσέξετε και τι μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε τον διαβήτη και τις επιπλοκές του.
• Οι οικογένειες πρέπει να ζουν σε ένα περιβάλλον που υποστηρίζει τον υγιεινό τρόπο ζωής και τους βοηθά να αποτρέψουν τον διαβήτη τύπου 2.

diabetesday

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Παγκόσμια Ημέρα για το Διαβήτη 2019 »
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Εκδηλώσεις Παγκόσμια Ημέρα για το Διαβήτη

Επικοινωνία

Εθνικής Αντιστάσεως 11 (Στοά)

Πτολεμαΐδα, T.K 50200

Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 14:00

2463028188

info (@) diabitiki-poria.gr

facebook twitter youtube