11 Νοε

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΒΗΤΗ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021

στην κατηγορία: Οι Δράσεις του Συλλόγου

Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη (WDD) με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF) και υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO), γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, που είναι η μέρα γενεθλίων του Καναδού νομπελίστα γιατρού Φρέντερικ Μπάντινγκ (1891-1941), ο οποίος ανακάλυψε την ινσουλίνη το 1921 μαζί με τον Τσαρλς Μπεστ και έδωσαν έτσι ζωή σε εκατομμύρια άτομα με διαβήτη σε όλο τον κόσμο.
100 χρόνια μετά την ανακάλυψη της ινσουλίνης, «1921-2021», εκατομμύρια άνθρωποι με διαβήτη σε όλο τον κόσμο δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στη φροντίδα που χρειάζονται. Τα άτομα με διαβήτη χρειάζονται συνεχή φροντίδα και υποστήριξη για τη διαχείριση της κατάστασής τους και την αποφυγή επιπλοκών. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο για να είναι διαθέσιμα φάρμακα, τεχνολογίες, υποστήριξη και φροντίδα για τον διαβήτη σε όλους όσους τα χρειάζονται.

Το θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη για τα έτη 2021-2023 είναι η

«Πρόσβαση στη φροντίδα του διαβήτη»
Αν όχι τώρα, πότε?

Τώρα είναι η ώρα για τις κυβερνήσεις, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους υποστηρικτές να δράσουν για να αυξήσουν τις επενδύσεις στη φροντίδα και την πρόληψη του διαβήτη και να διασφαλίσουν ότι όλοι οι άνθρωποι που ζουν με διαβήτη - 460 εκατομμύρια άνθρωποι - μπορούν να έχουν πρόσβαση στη φροντίδα που χρειάζονται.

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ:
• Πρόσβαση στην ινσουλίνη: 100 χρόνια μετά την ανακάλυψή της, εκατομμύρια άτομα με διαβήτη δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην ινσουλίνη που χρειάζονται.
• Πρόσβαση στην αυτοδιαχείριση: Η παρακολούθηση της γλυκόζης στο αίμα είναι ένα κρίσιμο συστατικό της φροντίδας του διαβήτη. Πολλά άτομα με διαβήτη δεν έχουν πρόσβαση στις συσκευές και τα εφόδια που χρειάζονται.
• Πρόσβαση σε στοματικά φάρμακα: Πολλά άτομα με διαβήτη χρειάζονται από του στόματος φάρμακα για τον έλεγχο της κατάστασής τους. Σε πολλές χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, αυτά τα φάρμακα δεν είναι διαθέσιμα ή προσιτά.
• Πρόσβαση σε μια υγιεινή διατροφή και σωματική δραστηριότητα: Τα άτομα με διαβήτη ή που διατρέχουν κίνδυνο να το αναπτύξουν χρειάζονται πρόσβαση σε μια υγιεινή διατροφή και ένα μέρος για άσκηση. Και τα δύο είναι κρίσιμα συστατικά της φροντίδας και της πρόληψης του διαβήτη.
• Πρόσβαση στην εκπαίδευση και ψυχολογική υποστήριξη: Τα άτομα που ζουν με διαβήτη χρειάζονται συνεχή εκπαίδευση για να διαχειριστούν την κατάστασή τους. Πολλοί δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση για τον διαβήτη.

Πηγή:

dp 1

Ο «μπλε κύκλος» είναι το παγκόσμιο σύμβολο του Διαβήτη. Ο κύκλος συμβολίζει τη ζωή και την υγεία και το μπλε χρώμα του συμβολίζει την ενότητα της παγκόσμιας κοινότητας του διαβήτη για την αντιμετώπιση της πανδημίας του διαβήτη.

dp 2

Για την ευαισθητοποίηση αλλά και την αφύπνιση του κοινού για τον Σακχαρώδη Διαβήτη φωταγωγούνται, ιστορικά κτίρια σε όλο τον κόσμο, στους χρωματισμούς του μπλε.

dp 3

Το μήνυμα του Συλλόγου Διαβητικών Νομού Κοζάνης «Διαβητική Πορεία»:

 

Είμαστε εδώ, δραστηριοποιούμαστε, ενημερώνουμε και ενημερωνόμαστε, συνεργαζόμαστε, αγωνιζόμαστε, διεκδικούμε, χαιρόμαστε, λυπόμαστε,  ΖΟΥΜΕ, γιατί έχουμε στα χέρια μας το πολύτιμο αυτό δώρο που λέγεται ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ και επιβάλλεται όλα τα άτομα με διαβήτη σε όλο τον κόσμο να μπορούν να το λαμβάνουν χωρίς διακρίσεις και προϋποθέσεις.  

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Δράσεις Συλλόγου ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΒΗΤΗ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021